Minden lámpatestünk rendelkezik üzemi szigeteléssel, ami megakadályozza, hogy a megérinthető fém részek feszültség alá kerüljenek. Az üzemszerűen feszültség alatt levő részeknek külön szigetelés vagy megfelelő fedél által védettnek kell lenniük. E követelményekből adódóan léteznek védőintézkedések, melyek megakadályozzák, hogy a hozzáférhető alkatrészek feszültség alá kerüljenek akkor is, ha az üzemi szigetelés megsérül.
A következőkben az IBV Hungária Kft. által gyártott lámpák érintésvédelmi fokozatait mutatjuk be.
Ha a típusmezőben nincs védelmi osztály megadva, akkor az érintésvédelmi osztály 1-es.

I. Érintésvédelmi osztály (Földeléses érintésvédelem)

A lámpatestekben a védővezető (földelés) számára csatlakozóhely van kiépítve.
A jel a villamos csatlakozás helyén van feltüntetve.

A lámpatest meghibásodása estén a fém alkatrészekre kerülő feszültséget a védővezető vezeti el, ezzel óvja a felhasználót az esetleges áramütéstől.

II. Érintésvédelmi osztály (Kettős szigetelés)

Ezen termékeknél nem szabad fém részeknek szabadon lenniük, melyek hiba esetén közvetlenül feszültség alá kerülhetnek (védőszigetelés, duplaszigetelés). A kettős-, illetve megerősített szigetelést maga a konstrukció biztosítja, emiatt védő (földelő) vezetékre nincs szükség.
A kettős szigetelésű készülékek ezért nem csatlakozhatnak a védővezetékhez, azaz nem földelhetők.

A kettős szigetelés jele:   

Éghető anyagra szerelhetőség

A lámpatestek üvegszálas poliészterből készülő háza és konstrukciója nagyfokú égésgátoltságot biztosít. Felszerelhetők minden normál gyúlékonyságú (minimum 200 °C gyulladási hőmérsékletű) felületre (F-jel). Kívánságra önkioltóanyagból (GWT 850 °C) való gyártás is lehetséges.
Fokozott tűzveszélynek kitett helyiségekben való alkalmazáshoz D kivitelű lámpatestek is rendelhetők.


F jel használata: a megfelelő jelölés arra vonatkozóan, hogy a lámpatest normál gyúlékony anyagú felületekre való közvetlen felszerelésre alkalmas;D jel használata: gyúlékony, de nem robbanékony (pl. lebegő port, rostszálakat tartalmazó) közegben felhasználható a lámpatest (pl asztalosüzem - fűrészporos levegő, malomipar - lisztpor a levegőben, tollfeldolgozás stb.)

Robbanásveszélynek kitett helyiségekben az IBV lámpatestek nem alkalmazhatók!

Tudásbázis: